cakapla mende pung

yang faham, pasti memahaminya….

Archive for the category “sejarah”

tak lekang dek panas, tak lupus dek hujan….bulaih juppe lagik ke..?

loghat…..slang…..bahase….nape lagik akuk nok kate…..

akuk rase payoh doh nok juppe loghat uraung uluk hok betu2 le ning…

napok gaye macang nok pupuh abih doh…..bile uraung tue…matik gak….habih dok tingga sikkit la doh…kaluk ade pung hok umur 70…80 le ning je hok cakap dengang bahase uraung uluk ning….

doh nok wak guani..budok2 le ning maluk nok cakak uluk doh…..semui cakak bahase tranaung standard doh…(loghat beloh kuale tranung dengang uluk tranung laing banyok)….

muking dalang mase 10 ke 20 taung lagik abih pupuh doh….akuk bulaih la dengor lagik…sebak mok akuk ade lagik…..kaluk tak dok usehe nok jage akuk rase pupuh abih dok kek gik….

Advertisements

ziaroh kubur lami di Kuale Lupur.

Catatan: posting ni dok translate loghat uluk lagi, cumi aku ambaik derek dari blog aku hok se lagik ; I‘M MALI, SEBUAH CATATAN..lepah-lepah ning akuk translate lah..

Tak sangka rupanya di KL pun ada makam lama yang unik..Selepas membaca posting saudara Merah Silu di blognya…CATATAN SI MERAH SILU dengan tajuknya “Selamatkan makam Harun Al-Rasyid, satu-satunya makam berbatu nesan Aceh yang masih wujud di Kuala Lumpur”. Aku rasa terkejut sebab tak pernah aku tahu di KL pun ada makam macam, tambahan pulak makam dekat sangat dekat pejabat aku di Bandar Baru Sentul. Lokasi makam pulak di sebelah je dengan kawasan jagaan aku…

Oleh sebab tu, berpandukan posting bro Merah Silu dan gambar screenshotnya kat blog tu aku pun pergi menziarahi makam tersebut…sayangnya makam tu berkunci, jadi tak dapat la aku masuk…sekadar ambik gambar dari luar je…Ni la gegambarnya…

Tapi mungkinkah makam lama ini akan terus berada di situ…..sebab kawasan tersebut termasuk dalam rancangan pembangunan KL yang akan dibina satu kawasan pusat perniagaan dan perumahan baru yang bernama Taman Sari (kalau tak silap saya la…). Perhatikan di sekelilingnya, penghuni berhampiaran telah dipindahkan secara berperingkat seperti di Flat Pekeliling dan Flat Sri Terengganu (kawasan jagaan saya dulu tu..).

Tiadakah pihak yang sanggup mempertahankan makam lama yang bersejarah ini..? Sanggupkah kita melihat makam bersejarah ini dirobohkan…walaupun atas nama pembangunan..? Apakah ia tidak boleh dikekalkan untuk tatapan generasi akan datang di samping kita meneruskan pembangunan…?

FIKIR-FIKIRKANLAH………………..

ta mim ra = tamra = temir

lami sunggauh akuk dok update blog akuk ning..malang akuk rase nok tulih sikit…..
kaluk tinguk pade tajauk atah tuk rasenyi rama hok dok tauk punde maksknyi…
sebenornyi tuk adalah nami kapaung akuk…….
arik tuk mase ni ipoh, kaluk dok silak mase time akuk tengoh fainel ekzang rasinyi, saje akuk gata tangang taip nami temir kat google, lepah tuk tubit la blog hok cerite pasa temir @ kapaung temir….a.k.a kapaung akuk…
ni la blog tuk; http://saint-guerre.blogspot.com….
hok terkejut sekalik ada tertulih mengatekang bahawe pernoh wujud sebuoh kerajaan besor@empayar Islam yang terkenal yang menaungi satuk kawasang yang besor/luah yang amak. Pengasahnyi dipercayai Syarif Muhammad Al-Baghdadi yg makangnyi ade di kapaung Jenagor dekat dengang batuk beloh. Makam hok ade di Temir tuk adalah makang cucuk die yaituk Syeikh Abdullah bin Abdul Qahar.
Mimang mok akuk pernoh cerite pasal kisoh Tok Pauh @ Syeik Abdullah ning kat akuk duluk. Die pung dengor cerite darik ayoh die@tuk kik akuk, Tok Khatib We’. Kate mok akuk, duluk tuk kik akuk ade kitab pusake darik Tok Pauh ning tapi gak hilang bile warih die pinjang..Tapi mok akuk dok tauk pulok pasal Empayar Islam Temir ni..Nami temir ni pung katenyi adalah sami dengang perkataang ‘tamra’ hok tertulih di batuk bersurat Teranung hok jupe di kapaung Bulauh. Penulihnyi dipercayai Syarif Muhammad Al-Baghdadi. Mok akuk ade cerite di kapaung akuk tuk ade tepak hok uraung panggil tapok suro Tok Pauh duluk (natik akuk balik kapaung akuk tra ambaik gambor) dengang ade tepak dipercayai tapok umoh die (pasa ada macam batuk pelapaik dalang kebung uraung kapaung).
Sejok pade aku jupe blog tuk, akuk tinguk sukmu kat blog & fb tuk untauk bace kut-kut ade maklumat terbaruk pasal kerajaang Temir tuk…lepah tuk banyok maklumak hok akuk jupe…akuk rase akuk nok kupu semui maklumak tuk kaluk ade mase..bukang punde, pasa ade kaitang dengang kapaung akuk & juga ade kaitang dengang salasiloh keluarge akuk juge (kaluk dok silak la)…

Post Navigation