cakapla mende pung

yang faham, pasti memahaminya….

Archive for the category “opih”

arik last di perumahang

arik ning adalah arik last aku keje sining..pah ning akuk dok keje jabatang ning doh tapi masih di dalang dbkl lagik..akuk dioferuntauk jawatang juruteknik kanang di jabatang bangunang…oleh sebak arik ning arik last, akuk stay ade di opih sapa pukul limi…kaluk dok biasenye akuk tembur doh..dok tungguk doh sapa puku limi…arik last ning aku nok rasa ketauk kad sedirik bagik arik last di jabatang ning…..

posting laing pasal arik last akuk sining bulaih bace di posting bowoh ning di blog laing la….tinguk & klik la bowoh…

hari terakhir di B***n P****n,Jabatan P****n Pe****n.

 

My last day at Maintenance Unit, Housing Management Department

two pressure week !!!!!!!!!!!!!

dalang bahase melayu nye…dua minggu dengan tekanan…

sebab ape……….ning semua kontrakter punye invois & juge jabatang aku punye cerite le…ade ke patut semua invois darik zamang tuk kaduk sape le ning mesti diclearkang sebelung ujung bulang sepuluh. doh tu royat pulok secara lisang, kontrakter pulok tau dlam seminggu sebelung deadline…ape lagi bertujai2 kontraktor marik carik nok mitok saing. dengang macang2 peel peranganye, ade yg marik hok 2 tahung lepah la..hok takdok arahang keje la, hok doh claim nok claim lagik la….pening melayang…sapa senok pale otok melayang..dulu tak mboh carik semua tuk…dengan arahan kerje ator doh, hilang kat atah la…aduhhhhhhhhhhh nok nyawe pung dok dang. ari ning ingak ke selesa doh, bulaih release tensen sikit, rupenye ade lagik hok doh selesa….hanging akuk sebadang…….

ruting bulanang

ari ning macang biasa la, ruting bulanang akuk. hampir setiap bulang keni gik ke zung 3, beloh sentul nung pasa nok keni ambaik payslip. sokmo laguk tuk. uraung alek nung tak mboh lepah akuk tuk. pah tu uraung sining tak mbauh wik akuk tubit. jadiknye tiap2 bulang keni gik ambaik payslip dinung. sambil gik denung jupe la saing2 lami. gik makang dengang wok aming kat lambaian. mase denung akuk terwat pecoh pulok tudng puyauk karang mizi lembut la pulok. dok tauk laguk mani, keni bayor gantik rugik la gamoknye.balaik darik denung pulok rase nok terbirok la sesangat la pulok. dang saje buke seluor mase kat sejid alang syah. muju dok terbura dalang seluor. mayang zuhur situ, pahtu lelap mate meto baru masauk opih.

ade kat opis

pagik ning akuk gik ke opis, ingat nok kemah mije’ sikit. susung defect hok berlambok, bersepoh-woh atah mije’ akuk tuh. eeee…serabuk pale’ miki pasa keje ning. keje punyi la banyok, tapik gak dok bulaih nok buat. tapi ade urang nok masauk arik2, surauh wak keje, bajet takdok. doh nok wat guani. kunung2 nok wat ISO pulok, pah laguk tuk nok ISO laguk mani, kaluk bajet takdok. dok pahang akuk urang hok dudauk datah ning. keje surauh buat, bajet takdok, hilang akai ke ape. urang duk bisaing arik2, hok keni maroh, keni jawab..kulik batok hok dudauk bawoh ning. arik2 nok keni jawab dengang ikut talipongnye, marik ke opih nye. dime hok dudauk datah bulaih la ngilok. ape ke bangang la semui ning. tensiong akuk bile’ miki pasa keje. akuk le ning tak dok mud lasung doh nok wat kije. la ning akuk rase nok further study pulok. ngadap buku lagi baik daripada ngadap keje hok dok bulaih buat.

eeeeeeeeeeeeeee………….tensionnnnnnnnnnnnnnnyeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!

kursus kaunseling tahap lanjutan, Port Dickson

ari aku kene gi kursus anjuran kompeni aku @ DBKL di Hotel seri malaysia Port Dickson. kursus tu adalah selama empat hari bermula 11 hingga 14 mei . kursus tu merupakan kursus tahap lanjutan doh. tu pun setelah ambik doh tahap permlaan & pertengahan. permulaan ari tu wat di kuala teranung, pertengahan di pd dan lanjutan ning pung wat ni pd jugok. abih kurusus ari khamis , jadik alang2 akuk ambik je la cuti sarik lagi ari jumaat terus sambung cuti je jadik seminggu. senang cerita.
balik darik kursus blur pulok pale dok mula wat keje, doh la keje pun bolok wok je le ning. panjang sangat stepnya nok mula keje, org doh mekok je.
gambor2 masa kursus pun dok ade mane. video hok aku ambik paka hanset ade gok sikit dok upload lagi. bile doh upload kekgi aku tepek la sining.

dilema seorang juruteknik penyenggaraan DBKL

sejak akhir2 ning letih sungguh la nok wat keje. dengan bajet kontraktor doh habih, bajet jabatan doh nok abih. keje kena buat anggaran kos dulu kemudian mitok kebenarang dulu. kebenaran pulok bukan setakat di jabatan pulok tu. kena dapatkang kelulusan TKP nung. proses perjalanangnye pulok bukang setakat seminggu dua, hampir sebulang pulok tu. masaloh mentenen ni bukan ada sebulan sekali, hari2 ada orang mengadu. berdepan dengan public ning bukannye bulih cakap takdok bajet, tu masaloh dalam kain. tawaran kemasukkan ada dua kali sebulan. kelulusan aku tengok baru sekali turun sejak prosedur ni bermula hampir sebulan. macammana keje nok berjalan. kemasukan unit baru, bila org dah bayor memang nok masuk. biasa kita bagi tempoh dua minggu utk siap dibaiki, tapi le ning bila paka prosedur ni sebulan belum tentu boleh siap. check unit paling cepat sari, buat anggaran kos katalah sehari. despatch ke hq sehari. ta sari, jurutera sari, tp sari (boleh caye ke dlm mase sari ni). pahtu nak hantar ke tkp pulok.(tu pun bila ada mase baru check & sign, kalu takde masalah la). pahtu nok patoh balik pulok sapa ke juruteknik. baru panggil kontraktor buat. paling cepat diorg buat seminggu tu pun kalau rumoh dok rosok teruk. kalau rumoh jadik sarang mat pet, hancur. mau dua minggu. tuan rumah dok memekak tanya bila rumah nok siap. jadi yang akan kena jawab sape juruteknik kat site di ulangi JURUTEKNIK !!!!!!!!!!!!!!!!!! org2 kat atas boleh lepas tangan. kena maki hamun…..org kat site jugok. sape….JURUTEKNIK….belum capur kalau keje manhole, lubang taik sumbat. pun kena mintok kelulusan dulu. org mengamuk taik melimpah…sapa kena jawab ……….JURUTEKNIK kat site jugok….
bior melimpoh ruoh taik tu…bior melambok taik tu…..bior masuk paper, bior masuk TV semua tu…baru org semua tau…bior semua org besor2 kat atas nung tau..macam mane panas juburnye org kat site ni nok wat keje.
nanti aku sambung lagi dilema org kat site le ning…panjang lagi kisah ni…tungguuuuuuuuuuuu………..

semue keje keni stop

arik ning marik keje pung dengang perasaang yang amak malah.
pasa dapat info terbaruk senui keje’ keni stop. dok tauk la nok jadik punde’. semui ning arahang dari datauk bandor dengor katenye’. jadik kaming hok kat site ning nok wat punde’, dudauk saje’ arik2? makang gajik bute’?
pahtuk kaming sining keje’ dengang public, kaluk doh doh keje’ dok bulaih buak, laguk mani jadiknye’. urang ripauk arik2 pasa kerusakang, keje dok bulaih buat. keni mitok kebenorang darik die’ duluk baruk bulaih jalang keje’.pah kaluk keje lubong taik sumbat, taik melipoh nok tinguk budu je ke…
semui urang kat site pening bulouk doh lening. pah ke akuk dok penaing doh. dok tauk nok wat mende. takdik ade’ tenant telepong pasal tangki & paip rusak, akuk surauh direct call ke hq je. doh urang sining dok bulaih nok wat mende.
eeeeeeeeeeeeeeee…..laguk ning panah jubu dudauk di site..keni ngulor sukmu la arik2.mapuh keje laguk ning sukmu….
isik burang beretik la, balaik kapaung tanang jagaung………

tensiong lagikk…

arik ning tensiong lagik…asyik2 tensiong je ning….laguk ning bulaih naik daroh akuk ning. arik jumaat mingguk lepah sapa fax nok data2 kerja stok setaung lepah capur tige’ bulang taung ning. maring setengoh arik akuk dok pulung. arik saing akuk due’ urang pulok duk buat. sapa tensiong saing akuk suraong tuk. mat pejo naminye’.

tengoh arik takdik pulok mamat pelawat kawasang bulaih die’ wit numbor hanset akuk ke penghuni pulok. di kolnye’ akuk time akuk baruk je nok lelap mate’. hanging akuk. akuk saung balaik pelawat tuk..eeee gerang rase’nye’.

petang pulok dapat berite’ darik kontrakter, semui keje keni hold. semui’ keje datauk bandor keni saing duluk baruk bulaih jalang. mapuh laguk naing. akuk baruk surauh kontrakter wat keje segere kat dise’ tasaik selepah mitok kebenarang jurutere’. tapi takdik die’ royak dok bulaih buat  pulok pasa kih datauk bandor nok saing duluk. mapuh laguk naing. yang pelaiknye’ guani kontrakter bulaih tauk duluk pade’ kaming @ stah sendirik.

jadik sebagai kesimpulangnye, akuk nok ambaik cutik mingguk depang.

mingguk tensionggggggggg

semingguk ning memang tak dok rasa tenong lasung. walaupun cutik sekolah tapi hati & kepala serabut gila. macang2 hal jadik kat aku mingguk ning.

harik isning barung anok akuk carik pale/koyok kulit pale keni pale paip kat bilik air. main air dalang beldik nok buat akat pale macang iklang shampu la kunungnye.sakut kat pale paip, koyok pale.pahtuk gik bawok ke HUKM pasa spital hok  paling dekat dengang rumoh. darik rumoh pun napok. tapi lami gile nungguk. akuk sapa di HUKM  pukul 8.40 malam tapi di no giliran tulih pukul 9 lebih. nok nawok mase la tu. tungguk pulok punyi la lami, no gerok 30 minit ke 45 minit sekalik. doktor dok kelebek mende la lami sangat.sapa la dekat pukul 11 pun dok panggil lagik. bining aku gik ngamuk kat kaunter, mujur la ade doktor baruk abih shift tulung check, wat rawatan sikit pahtuk dia kate bulaih balik, kaluk ade mutoh2 wok marik mula ke spital. pahtu kaming balik je la gik carik klinik swasta kat tamang tenage. jupe la klinik keluarga, wat rawatang situk keni la 85 ya. tige jahit tu. dok kire la berape ya pung. pah tu appointment semingguk pah tuk keni gik pulok.eeeeeeeeee bengang akuk dengang HUKM.hampeh…

maring bining akuk pulok ngamuk….bukangnye besor sangat pung bendenye. pasa adaik akuk bawok anok akuk, hok carik pale tuk gik kena jj.hok tuk pung nok bisaing. bukangnye masaloh besor mani pung. takuk jadik ape2. bukangnye gik surang. ikuk die la nok ngajuk pung. dok kuase akuk nok layang. bior die ngajuk la lami mani die nok.akuk lok je, dok kuase akuk nok pujauk..

pah tuk se lagik..hok ning la kuk paling bengong. pasal keje di rumoh drebar pengaroh…diulangiiiiiii drebaaaaaaaaar. kate orang buat keje repair umoh dia sapa 10 ribuk kononnye. ngaduk la ke pengaroh. pengaroh pulok caye la..siak audit turung tu… padehal keje rumoh 6 ratuh lebaih je…tu pung belung clear lagik. lepah keni putaung jadik tige’ ratuh lebaih je. invois pung dok ator lagik. kecoh abih se jabatang akuk. dengang ta akuk, ta lami akuk tanyi akuk pasal tuk.aku tepon engineer akuk royak cerite sebenor. anging rase akuk. naik rasenye daroh tinggik akuk.kontraktor tu pun buat hal jugok, dalang bq laing, keje kat site lain, nasib baik invois dok ator lagik dang akuk cover balik. sakning ta lami akuk marik jupe akuk nok cover bende ning, ok sikik akuk rase…

p/s: ning sepatutnye entri mingguk lepah, tapi dok bulaih nok publish pasal internet akuk bengong mingguk tuk. menambohkang kebengangan/membengongkang akuk.

payslip gajik akuk

arik ning akuk keni gik ke zung tige balaik pasa nok ambaik payslikgajik akuk. akuk tukor ke zung satuk nok masauk due’ taung doh, tapi payslik akuk balaik2 sapa ke zung tige’. ape la punyi bangong hok tukong ambaik tuk. dokkang dok tauk akuk tukor doh. gik ambaik lagik wakpe’.

gik denung jupe’ la saing2, sembang2 la sepatoh due’ lami dok jupe’. terdengor se’ sajok bahase’ klasik beloh2 kapung akuk. lebiaih kurong bahase’ hok akuk tulih sining la sikik2 tapi lagik pekat die’ punyi bahase’. suke’ saing akuk dengor. akuk tra tepek sining kaluk bulaih la..

pahtuk akuk gik minaung air dengang wak aming  kat keda koboi. pelayang keda pun kebanyokkang urang baruk belake doh….

Post Navigation