cakapla mende pung

yang faham, pasti memahaminya….

Archive for the category “kenangan lama”

kueh hok biase jupe di teranung, payoh jupe tepat lain……

lami sunggauh akuk dok update blog akuk ning…jadik arik ning akuk rasa nok tulih la ape bende pung..nok kire la tulih bende pung…tapi gak akuk jupe gambor kue hok biase ade di tranung kat facebook Teganung jadi aku mengarut merabang la sikit…Ni la gambor nye…walaupung dok semui kue dalang gambor tu akuk kena…hok wojib nye kue nekbat tu akuk kenal….nok woyat bui, payoh tu nok carik di kuale lupur tu….kaluk jupe tu kire betuoh sangat..kaluk akok tuk kire mudoh sikit….pergh neleh air liur berase…..

sajak khas sempena hari raya…; balaik lah wok..!!!

khas untuk rakyat terengganu, terutami uraung kuale berang…termasauk la rakyak teranung murtak..(kelah akuk ade due uraung)..

dan juge se lagik…..

dok pung ce tinguk hok ning……

untuk renungan & iktibar………..

PUISI KARAMAH MELAYU

Bangsa Melayu pernah kuat,

Buka tanah guna tulang empat kerat,

Tongkat Ali jamu khasiat.

Bangsa Melayu pernah digentar,

Ular, harimau ditepuk tampar,

Kerisnya bisa, silatnya gempar,

Amuk Melayu, bumi bergegar.

Bangsa Melayu pernah gagah,

Berkaki ayam, hutan diredah,

Pernah cuba diganyang penjajah,

Umat Melayu, jihad sabilillah!!

Bangsa Melayu pernah berdaulat,

Terbilang merata, kesultannya hebat,

7 Bangsa penjajah cuba menempat,

Dengan kudrat semua dihambat!!

Bangsa Melayu bangsa keramat,

Nabi(saw) pernah diberi amanat,

Buat dakwah, nun di bumi berekat,

Di akhir masa, ramai wali hebat .

Bangsa Melayu bangsa hikmat,

Sejarah Melayu tertera riwayat,

Nabi (saw) pernah beri alamat,

Raja Melaka mendapat hidayat.

Bangsa melayu tak makan saman,

Agama dijunjung zaman-berzaman,

Wali Melayu penuh kehebatan,

Karamah, barakah, jadi laziman.

Bangsa Melayu penuh daulah,

Halusi sahaja kisah sejarah,

‘Wa’ad’ Melayu jangan disanggah,

Sanggah wa’ad, mendapat ‘tulah’.

Tanah Melayu  pernah berekat,

Raja dan rakyat sentiasa muafakat,

Alim-ulamak sangat dihormat,

Bumi bertuah, terbilang sejagat.

Bumi Melayu pernah berekat,

Tempat tumpuan ulamak sejagat,

Madrasah, pondok merata tempat,

Menjana insan unggul dan hikmat.

Tanah Melayu intinya hebat,

Bumi zuriat Nabi (saw), itulah kudrat,

Kesultanan Melayu hampir padat,

Pancaran Nabi (saw), penuh keramat.

Bumi Melayu pernah terbilang ,

Sejarah rajanya penuh gemilang,

Turunan penjajah, entah mana menghilang,

Turunan Raja Melaka, tetap ditatang.

Melayu pernah berilmu dan berbudaya,

Beribu manuskripnya tersimpan merata,

Dikaji selidik sarjana sedunia,

Kalau sangsi, tanyalah Arkib Negara.

Bangsa Melayu halus seninya,

Hayati warisan persuratannya,

Syair seloka sungguh indahnya,

Pertukangan, sulaman, tiada taranya.

Berkurun Melayu jujung agama,

Adat dijaga bersama-sama,

Bangsa Melayu harum namanya,

Rahmat Allah dimana jua.

Orang Melayu usah alpa,

Warisan bangsa bukan sehari dua,

Pusaka Melayu 6 kurun lamanya,

Menyimpan  sejarah nenek moyang kita.

Orang Melayu usah goyang,

Propaganda bohong supaya kita melatah,

Ungkapan ‘Melayu lemah’semata tohmah,

Strategi musuh menebar fitnah.

Sejarah Melayu sebenarnya hebat,

Namun dicemar Inggeris Keparat,

Propaganda bohong itulah hakikat,

Namun Melayu termasuk jerat.

Jatidiri Melayu sebenarnya kuat,

Bangsa Melayu pernah berdaulat,

Silap Melayu membuang adat,

Silap rajanya membuang muafakat.

Bukan baru musibah Melayu,

Telah bermula sekurun nan lalu,

Serangan musuhnya bertalu-talu,

Sehingga bangsa menjadi terkelu.

Melayu mula ditimpa musibah,

Pabila Inggeris dating menjajah,

Adat dibuang, agama disanggah

Akhirnya Melayu mendapat ‘tulah’.

Sekian lama Melayu jadi sasaran,

Sejarah ,jatidirinya jadi serangan,

Musuh luar dan musuh dalaman,

Mungkinkah tersirat suatu ramalan?

Melayu kini resah gelisah,

Namun jelas hakikat sejarah,

Mungkinkah tersirat, sebalik musibah,

Melayu pencetus kebangkitan ummah?

Ingatlah pesanan junjungan Rasulullah (saw),

Panji hitam dari timur, bumi karamah,

Bangsa Melayu usah menyerah,

Cari kekuatan dari sejarah.

Sejarah Melayu sebenarnya hebat,

Jatidiri Melayu usah menyerah,

Bumi ahlul-bait itulah kudrat,

Umarak ulamak kuncinya terletak!

Laksamana Hang Tuah Gagah Orangnya,

Berguru, bertarikat, berisi dirinya,

Jangan perlekeh riwayat firasatnya

‘Takkan Melayu hilang didunia’!!

erti sebuah persahabatang

sebenornye aku tulih ning pasa dok tauk doh nok wat mende tamboh lagik dengang perut lapor semetare tungguk akuk panahkang bihung sup hok maring duk dalang petik sejauk tuk nok wat alah peruk akuk hok lapor ning..sementara tungguk bining akuk balik dang nok tubik makang…..

so akuk ambaik keputusang tulih blog akuk ning hok lami doh dok update….walaupung tulih tangpa tujuang sebenornye….tapi tajuk ning besor makninye untauk akuk….

sebenornye tentangnye kekecewaang akuk tengtang erti sebuah persahabatan…..seteloh bertaung gile babik akuk dok dengor berita (walaupung sekapung…..) tiube2 ator sms kat akuk….tu pung pasala ada tujuang…rasenye kaluk takdok tujuang tuk dok sms kat akuk…bukang akuk nok ngukit tapi akuk la uraungnye yang tulaung….tepat tupong dudauk mase nok kenal dunia di bandor besor…siap wat cerite ntah ape2 lagik….wat baloh …(walaupung kekadang stay bersama pasal minat yang sami)….tapi bining pung dok jeput akuk…tibe2 bile nok wat pasal satu minat yang sama…carik jugok akuk…..lepah kupul uraung banyok.baruk wayat ke akuk…masa nok mula dok wayat kat akuk….semua ning membuat akuk hilang minat doh nok joinnye….walaupun akuk masih berminat….still sms akuk walaupun akuk balas pun nok tak mboh je….tamboh pulok akuk ada banyok bende lain nok buat…

dan suraung lagik pungleboih kurang gituk juge….memang banyok ilmu & akuk memang nok belajor ngang die…dan caranye macang nok nok ngajor cumi kadong2 carenye macang naok mengambil kesempatang ….dan sapa ada masa rasa macang nok ambaik peluang je….yang paling akuk terase bile bende serius pung bulaih wat maing2….(mase anok akuk keni denggi tu…..)

lagik akuk pelaik…dime due uraung ning pernoh baloh dulauk…tapi bila pasal ning bulaih ok balaik pulok…

yang lagik mdue tige uraung akuk dok terase sangat…walaupung duluk hok suraung pernoh jugok akuk tulaung…

walaupun akuk buat semui tuk ikhlas demi persahabatang, tapi kekadang akuk terasa seperti nilai persahabatang akuk dipermaingkan…sapa la ni akuk rasa akuk tadok uraung yang akuk bulaih anggap sahabat……

aku perlukan seorang sahabat yang mengerti akan besarnya nilai persahabat…………………..

walaupun pernah akuk buat perjanjian persahabatan….tapi aku pernah mengujinya…..ketika aku perlukan pertolongan sahabat ketika aku kesempitan….tapi …dlm bahas kasarnye..HAMPEH…………..

mereka-mereka yang berkenaang……………………**k  m**, m**t**, j***,**i,***n.

bahase uraung uluk

arik tuk akuk ade tinguk kat tv1 pasal kesatuan uraung ulu atau rikahnye KEULU. sebuoh grup titer di daerah uluk teranung dipimping oleh Ibrahim Mohd Taib. terase pulok aku sebok dade pasa ade lagik uraung cube’ nok memperjuongkan bahase’ uraung uluk ning. akuk ingak takdok uraung nok care’ doh, rupenyi ade’ lagik. akuk ade kisoh pasa bahase’ uraung uluk neh di blog ning la. ade mamat tu tanyi akuk pasa bahase aku guni…jadik nok tunjauk ke die akuk bubauh la laguk AKUK NOK BALAIK (dok ingak tajauk sebenor) hok akuk jupe kat youtube.

jadik kesimpulannye’ ade uraung tranung sedirik hok tauk ade’ loghat @ bahase uraung uluk di teranung ni. sedih rasenyi akuk dengor. pasa kapaung akuk sedirik pung dok banyok doh uraung tutur bahase ning. so warespek sama KEULU ke aroh mendaulakkan bahase’ uraung uluk.

buah binjai

kali ni ambe nok tulih pasal buoh binjai dan ambe akan tenyeh paka bahase tranung standard bukan bahase klasik kapung ambe tu.

sebenornye ari ning ambe diberi sebutir buoh binja oleh orang opih ambe, Kak Normah namenye. dang hok menariknye buoh binja ning lebih sepuluh tahung doh ambe dok tengok menteloh lagi menikmatinye. kak normah bulih buoh tu orang wi ke dia tapi die dok reti nok makang guane. hok die pernoh rase hok orang siap jeruk doh. tapi hok ning sebutir buoh binja yang lengkap dengang kulit, isi dang butirnye sekali. oleh sebab die dok reti nok makang die ofer ke ambe dang ambe dengang senang hati menerimanye dengang mulut terbuka serta dengang air liur yang hampir neleh pasa kecur liur. lame gile tu ambe dok jupe buoh binja ning. dulu kalu hok jeruk tu makang gitu je. wat ulam makang nasik lagi sedap. rasa neleh doh air liur ambe ning.

pasa buoh binja ni pung menyebabkang ambe teringat zaman kecik2 dulu (bahase klasik kg ambe kate ‘zaman ttarik’). kalu kat kg ambe biasenye pokok ning ada kat tanoh kubur dang secara automatiknye jadik rezab/wakah la. sesape pung bulih ambik. jadi mase kecik2 dulu gak nok bulihnye kene la pakat berebut. pakat tunggu tu bawoh pokok binja tu. bile luruh gak buoh binja ning ape lagi, pakat hungga (kejor) buoh binja sebutir hok luruh tu. sapa bertunggang-langgang la nok bulihnye, ade sepok tunggul reboh nnayang. macang2 stail la bulih kelih mase tu. kalu bulih banyok buat jeruk tu. senang je jeruk binja ni, hiris jangang buang kulit,butir tak payoh bubuh. pahtu bubuh dalang balang besor bubuh garang kasor dengar air je. bior dua tiga ari bulih makang doh. makang dengang nasik lauk budu….pergggggh terangkat habih tu. kadapung ade senyakit dengang pokok binja ning, kalu kena getoh die habih gata sebadang tu..kapung ambe panggil ketuh bbinja. payoh nok baik tu.

ni la dia gambor buoh binja tu..utk tatapan ramai.

rupenye kat opih ambe rama hok dok kenal buoh binja ning. saing duk sebeloh ambe kate buoh dokong, ade ke patut.

p/s: entri ni ditulis sambil menghidu aroma buah binjai sebelah keyboard komputer ambe ni…he..he…he…

bahase klasik

sebelum aku nok tulih nape sining, aku nok suke dulu sikit…he…he…he… sebabnye aku dok seke sangat pasa ade jugok orang hok prihating dengang blog dok seberape aku ning..terime kasih banyok dari aku khas buat NOHUL. die ade wi komeng kat blog aku ning. saloh satunye yg terbaru hok ning.
untuk pengetahuang semua (tu pung kalu ade orang bace la), kebanyakang ayat/bahase hok aku guna sining adalah bahase atau dialek orang2 tue lama kat beloh2 kuala berang di area hulu terengganu. jadinye kemungkinang besor rama hok dok pahang termasuk la orang dari teranung sendiri. dialek ning mungking payoh sangat la kalu nok jupe doh le ning pasa kebanyokkang penuturnye takdok doh. (innaliLlah..).oleh sebab tu aku klasifikasikangnye sebagai bahase klasik.bahase/dialek ning kurang doh penuturnye disebabkang budok2 hok generasi baru ni (anok2 80an & 90an) tidak lagi dibesorkang dengang dialek2 ning menyebabkangnye mungkin akang terus pupuh ditelang zamang. oleh sebab tu aku sengaje buat blog ning menggunakang bahase/dialek klasik saje untuk mengingatkang semula pembahasaang lame2 ning. mase zamang aku sekoloh menengoh dulu aku ade jupe se buku mengenai dialek di hulu terengganu. kalu dok silak aku ade lebih 10 dialek di hulu teranung je dang buku tu ditulih oleh orang putih (bukang orang melayu tau)….

iklan jap…bos aku ajok minung. pah ning aku sambung balik…
aku sambung balik kejap je sementara tunggu saing aku gi be**k. oleh sebab tu mungkin aku akang tulih la entri khah kamuh bahase klasik ning untuk orang2 luor teranung pahang.
ning aku ade jupe sajok serupe dengang bahase klasik hok aku tulih.

p/s: entri ning akuk tulih mengikut bahase teranung formal/standard.

sambungang…

buku dialek tu akuk jupe di pustaka sekoloh akuk kaluk dok silak mase akuk tikatang nang (SEKOLAH MENENGAH TENGKU AMPUAN INTAN) dang tinguk pada nuta kakik die, penulih buku ning gik interviu di stiak buoh kapung di uluk teranung. ade antare uraong hok die tanyi tuk akuk kenal la, pasa uraong kapung akuk. antare perbezaang sebutannye, warna kuning. kapung akuk sebut kunaing, kapung sebeloh kuning. se lagik, kapung aku sebut pedih. kapung sebeloh selagik sebut pedaihpolis pulok, kapung akuk panggil pulih, kapung sebeloh pulaih. macang buku dengang penyapu pulok, sebutang kapung akuk buku,penyapu kapung lain selong dua tige kapung sebut bukuh, penyapuh. ni baruk bize antara kapung aku dengang pat kapung lain yang berjirang dang berdekatang.

so, bahase hok macang kat sajok tu mimang payoh doh rasenye nok jupe..

Post Navigation