cakapla mende pung

yang faham, pasti memahaminya….

Archive for the category “Growing Up in Terengganu”

JADIKLAH AWONG…… nasihat seorang ayah

Jadilah Awang,

Ayoh ingat lagi jamang mung muda panda cabut ubi,

Ayoh rindu nok tengok mung pikul padi uboh dalam kembong.

Ayoh suke tengok mung dok danga tarik layuk hambat burung,

mata kheling anok Klesom.

Jaman mung kecik ayoh warning tikuh jangan berambat, takut mung kejut.

Ayoh sms ke katok suruh panggil ujang,nok suruhnye mung tido panjang.

Bila mung beso mung jadi hanyut.

Padamu makan bende busuk, baik mung makan rumput.

Sedap mata tengok mung gemuk.

Baliklah Awang,

Ayoh nok ajor mung semayang berimang,

Dok pasal juga mung bilang bulang bitang.

Awang,

mung kang laki,

Bakpe dok panda pilih heroin,

Tera dulu makan peta,dok payoh makang ganja.

Tinggallah daun ketung, tera pulok makang ma’jong.

Awang,

belajo makang bubur lambok,

Mana tau buleh ganti ubak batuk.

Tinggallah dadoh hei Awang,

Mari ikut ayoh gi noreh getoh,

Tinggallah syabu ecstacy,

Balik rumoh mok rebuh tongkat Ali.

Awang, dulu mung gemuk setuku,

Lening kuruh ceding, lawo kucing.

 

Advertisements

Growing Up in Terengganu, AWANG GONENG

arik tu masa gi jalang di jaya jusco taman maluri dengang anok bining, ternapok la buku cerite , tajuk dia GROWING UP IN TERENGGANU, hasil tangan Awang Goneng anok jati teranung. tengok2 je dulu dok beli pung, tapi memang menarik jalang cerite die. kisoh hidup penulis di negeri tranung. lama lepah tu terase nok beli, gi tengok pulok takdok doh. cari2 keda buku lain pung takdok. masa pesta buku pung dok jupe. surf kat internet rupenye buku tu the best seller book. email kat MPH, dia royat ada kat 2/3 cawangan je lagi dgn stok yg terhad. lepah jupe la blog tokey keda ALAM AKADEMIK, tepat Awang Goneng wat launching buku ning. email die tanya ade stok dok. dia kate ade pahtu mitok die poh, tapi dia kate dia biase mari kl & dia sanggup bawok ke kl (tq bebanyok). jadik ari tuk sari selepas balik dari kursus kat pd, gi la kat rumah dia kat ampang gi ambik buku tu. Dah yg bestnye buku tu special edition yg di tandatangan oleh penulisnye sendiri. pergh…bertuah jugok la rase. nanti aku tepek gambor buku tu sining.
Growing Up in Terengganu


blog penulis tu dok sining..AWANG GONENG

lami sunggauh doh dok buke’ blog akuk neh. nok sambung kisoh GUIT ning. akuk dok abih-abih lagik bace buku ning. sikit je lagik nyi. bile’ lami sangat rase malah pulok. aduh la bile’ la nok abih. tu yang malah nok bace buku uraung putaih ning.

Post Navigation