cakapla mende pung

yang faham, pasti memahaminya….

Archive for the category “famili”

ta mim ra = tamra = temir

lami sunggauh akuk dok update blog akuk ning..malang akuk rase nok tulih sikit…..
kaluk tinguk pade tajauk atah tuk rasenyi rama hok dok tauk punde maksknyi…
sebenornyi tuk adalah nami kapaung akuk…….
arik tuk mase ni ipoh, kaluk dok silak mase time akuk tengoh fainel ekzang rasinyi, saje akuk gata tangang taip nami temir kat google, lepah tuk tubit la blog hok cerite pasa temir @ kapaung temir….a.k.a kapaung akuk…
ni la blog tuk; http://saint-guerre.blogspot.com….
hok terkejut sekalik ada tertulih mengatekang bahawe pernoh wujud sebuoh kerajaan besor@empayar Islam yang terkenal yang menaungi satuk kawasang yang besor/luah yang amak. Pengasahnyi dipercayai Syarif Muhammad Al-Baghdadi yg makangnyi ade di kapaung Jenagor dekat dengang batuk beloh. Makam hok ade di Temir tuk adalah makang cucuk die yaituk Syeikh Abdullah bin Abdul Qahar.
Mimang mok akuk pernoh cerite pasal kisoh Tok Pauh @ Syeik Abdullah ning kat akuk duluk. Die pung dengor cerite darik ayoh die@tuk kik akuk, Tok Khatib We’. Kate mok akuk, duluk tuk kik akuk ade kitab pusake darik Tok Pauh ning tapi gak hilang bile warih die pinjang..Tapi mok akuk dok tauk pulok pasal Empayar Islam Temir ni..Nami temir ni pung katenyi adalah sami dengang perkataang ‘tamra’ hok tertulih di batuk bersurat Teranung hok jupe di kapaung Bulauh. Penulihnyi dipercayai Syarif Muhammad Al-Baghdadi. Mok akuk ade cerite di kapaung akuk tuk ade tepak hok uraung panggil tapok suro Tok Pauh duluk (natik akuk balik kapaung akuk tra ambaik gambor) dengang ade tepak dipercayai tapok umoh die (pasa ada macam batuk pelapaik dalang kebung uraung kapaung).
Sejok pade aku jupe blog tuk, akuk tinguk sukmu kat blog & fb tuk untauk bace kut-kut ade maklumat terbaruk pasal kerajaang Temir tuk…lepah tuk banyok maklumak hok akuk jupe…akuk rase akuk nok kupu semui maklumak tuk kaluk ade mase..bukang punde, pasa ade kaitang dengang kapaung akuk & juga ade kaitang dengang salasiloh keluarge akuk juge (kaluk dok silak la)…

sajak khas sempena hari raya…; balaik lah wok..!!!

khas untuk rakyat terengganu, terutami uraung kuale berang…termasauk la rakyak teranung murtak..(kelah akuk ade due uraung)..

dan juge se lagik…..

dok pung ce tinguk hok ning……

keliru….bimbang….bolok wok…#&^%#$……IN MY MIND…….!!!!!???

bolok wok pulok weh akuk rase malang ning………….bining akuk pulok jadik laguk tuk….akuk dudauk sining, die denung……….jadik laguk tuk…dimi tige beranok je…..tengoh dok larat……………..dok sedak atik akuk dengor berite mase tengoh tinguk bula takdik…why all this happen to me….? please, sometime i feel it’s really heavy and tough for me…..YA ALLAH…………show me …..how to manage all this……………….

bimbong takuk jadik ape2 ke binaing akuk…doh la akuk takdok….nok mitok tulaung pe die………….hanya padaMu ku berserah….lindungi keluargaku, anok isteri aku….hindarilah mereka darik sebarang kecelakaan………….

akuk royat doh, jangan dok sibuk sangat wat keje, babil….pah jadik mende akuk jugak yang susoh…………..

ya Allah…hanya pada mu ku pohon pertolongan………………..

Post Navigation