cakapla mende pung

yang faham, pasti memahaminya….

Archive for the category “bukang keje opih”

ziaroh kubur lami di Kuale Lupur.

Catatan: posting ni dok translate loghat uluk lagi, cumi aku ambaik derek dari blog aku hok se lagik ; I‘M MALI, SEBUAH CATATAN..lepah-lepah ning akuk translate lah..

Tak sangka rupanya di KL pun ada makam lama yang unik..Selepas membaca posting saudara Merah Silu di blognya…CATATAN SI MERAH SILU dengan tajuknya “Selamatkan makam Harun Al-Rasyid, satu-satunya makam berbatu nesan Aceh yang masih wujud di Kuala Lumpur”. Aku rasa terkejut sebab tak pernah aku tahu di KL pun ada makam macam, tambahan pulak makam dekat sangat dekat pejabat aku di Bandar Baru Sentul. Lokasi makam pulak di sebelah je dengan kawasan jagaan aku…

Oleh sebab tu, berpandukan posting bro Merah Silu dan gambar screenshotnya kat blog tu aku pun pergi menziarahi makam tersebut…sayangnya makam tu berkunci, jadi tak dapat la aku masuk…sekadar ambik gambar dari luar je…Ni la gegambarnya…

Tapi mungkinkah makam lama ini akan terus berada di situ…..sebab kawasan tersebut termasuk dalam rancangan pembangunan KL yang akan dibina satu kawasan pusat perniagaan dan perumahan baru yang bernama Taman Sari (kalau tak silap saya la…). Perhatikan di sekelilingnya, penghuni berhampiaran telah dipindahkan secara berperingkat seperti di Flat Pekeliling dan Flat Sri Terengganu (kawasan jagaan saya dulu tu..).

Tiadakah pihak yang sanggup mempertahankan makam lama yang bersejarah ini..? Sanggupkah kita melihat makam bersejarah ini dirobohkan…walaupun atas nama pembangunan..? Apakah ia tidak boleh dikekalkan untuk tatapan generasi akan datang di samping kita meneruskan pembangunan…?

FIKIR-FIKIRKANLAH………………..

Long time not update….

lami sunggauh akuk dok update blog akuk ning…bukang mende arik tuk speed internet akuk hampeh macang taik (guni berukbeng..)..jadik malah la nok blogging ning..lagik pung akuk duk update blog baruk akuk je…(blog domain sendirik tu..) ni la blog akuk tuk….I’M MALI, SEBUAH CATATAN, just a personal blog..kaluk akuk rase nok ngaruk ngaban akuk ngepek la kat blog tu….jeput la tinguk deh….komeng la sikit sebanyak…..

Ning dua post terbaruk akuk di blog tu…dua-dua entri ni khas untuk uraung puang, tapi uraung lakaik pung bulaih bace..dakpe, tak dok uraung maroh….Kaluk nok bace klik je…akuk doh wat link ke blog tu…selamat membace & mengomeng deh…“Khas untuk golongan wanita..Sanggupkah anda….mempunyai p***dara sebesar ini?” DAN “Juga Khas untuk Wanita…Sanggupkah anda……… bermadu dengan 88 orang wanita lain?”.

kueh hok biase jupe di teranung, payoh jupe tepat lain……

lami sunggauh akuk dok update blog akuk ning…jadik arik ning akuk rasa nok tulih la ape bende pung..nok kire la tulih bende pung…tapi gak akuk jupe gambor kue hok biase ade di tranung kat facebook Teganung jadi aku mengarut merabang la sikit…Ni la gambor nye…walaupung dok semui kue dalang gambor tu akuk kena…hok wojib nye kue nekbat tu akuk kenal….nok woyat bui, payoh tu nok carik di kuale lupur tu….kaluk jupe tu kire betuoh sangat..kaluk akok tuk kire mudoh sikit….pergh neleh air liur berase…..

perghh…..my product review……

takdok mende nok wat jadi saje akuk tepek product review yg baruk akuk bulaih sakning darik my regular customer from USA (70 years old grandmummy…)..look at yourself deh….

Hello! My name is Ann Perry and I live in Norris, TN, USA.
A few months ago I read that a senator who is known for his great-looking hair will use only H*************g shampoo. His wife buys it for him by the case.
As far as I know, it isn’t sold anywhere in the U.S. The shampoo is manufactured in Malaysia. Through the web I found a person, Mohd Ali Man, who will send it to me from Malaysia. I use PayPal for the transactions, which works out nicely.
Now, to the shampoo…the first time I used it, I could hardly believe the results. Because I’m an older woman, my hair, especially in the front, is very thin. My scalp would show through, and it was embarrassing. With the “*******g” shampoo, this is no longer a problem. It actually thickens the hair. I don’t know how it does it, but I’m glad it works!
I’ve ordered ten bottles so far (I’ve given some to my relatives) and intend to use no other shampoo, ever.
************g” is my shampoo for life!
Ann Perry
Norris, TN
U.S.A.
p/s: product name not display because of business privacy & strategy…….

cutik

le ning tengoh cutik lebaih kurang tige mingguk…..

aktiviti….lepak dumoh, gik ato anok sekuloh dengang tulaung binaing akuk nok wat bisnes……….

kadong2 rase boring juge bile tak dok bende nok buat ning……………………………………..

isauk akuk nok balaik kapung pasa adaik akuk nok nikoh………keni balaik juge walaupun muda nipih….terpakse kuraik hok mani ade la…terpaksa la nok wat guani…………

le ning (at this moment) tengoh dok cokoh nungguk uraung nok marik ato barang…dok sapa2 lagik nih……………eeeeeeeeeeeee…janjik macang taik…………………………………………mujur akuk bawok laptop ade broadband bulaih akuk surf internet……………….

release 10sen……….

petong maring akuk ngang budok kelah & budok kelah sebeloh gik berendam air tujun di uluk chepor….bulaih la rilih tenseng sikit…duk ngadak buku due tige arik pasal fainel ekzem ning…ning pung dok abih lagik…ade due paper lagik….due2 kiler subject tu…………mitok2 bereh belake la………..

gambor2 kat uluk chepor………

fainel ekzem

isauk bermule lah arik pengujiang bagik seuraung pelajor di politeknik termasauk lah akuk, surang otai student aka mahasi***a. Isauk harik mule2 periksa bagik semester ning. subjek pertami math…tapi gak akuk dok rase bimbang sangat pasa pb ok…insyaAllah bulaih lulus tapi nok for plek dok pasti lagik….mitok2 akuk takdok masaaloh isauk, bulaih jawab dengang jayanye….InsyaAllah……

Tapi gak maring akuk rasa gerang yang amat kat ashok tu………….rase macang nok pulah palenye……pasala siwe rumoh…mule2 telepon kate 3rat monthly, pah gik tinguk rumoh kata 3.5rat pulok. plus minus deposit 8rat. bile doh nok ambaik bulaih di nak deposit apik air sapa 4rat, semui skalik 1rib….gila babi..betul…janjik macang sial………..cina pung cakap macang k*********g doh..haram jadoh sunggauh……….gerang akuk malang takdik…..

bereh….

lepah due tige mingguk berempah pulah, bekejo kulu kili, hungga ke nung, hungga ke ning..wak hok tuk wak hok ning…..gaduh ke asaiment, wat kuih wat ujiang dang serbe mok ninik, gajoh rima ape semua….

maka arik selesa la sikik hok mani dok sibuk berungga selami due tige mingguk ning. baruk bulaih nok care ke final exam.arik ning selesa proposal final projek & lah kuih hidraulik….lege sikik..lepah pening layang final exam pulok…se lagik dok luart nok carik rumah siwe baru…duk sining macang taik punyi tuan rumoh…akuk tanyi pasal maintenance maroh surau tubik..duit deposit ambaik, repair takmbauh buat….sapa2 hok baca ning & rasa nok carik rumoh siwe kat PUO jangang la dengang dime ning , Kak Eda @ Edah @ Rohaidah (o12***6009)..maintenance hampeh..ngelat kuat. Se lagik Mr K la konong…tanya maintenance cam taik…dok leh tanyi..kang keni halo..rumoh siwe dime nin banyok kat TC..uraung Ipoh tauk la…..

so nak release semui tuk akuk layang blog  je la malang ning…& akuk tepek gambor suke2 bowoh ni…

hok gambor old skool bike aku jupe kat tesco…honda tu…

p/s: tak leh nak upload la..i’ll do it again later but can c here

minggu yang padat, sendat, bolok, kucar hanyar…..

serabuknyo, banyok kelas lagi di saat2 final dekak gile…time ning la nok perabih silibus, nok ketchup mani hok dok dang, nok wak assingment lagik kuih lagik, ujiang lagik kelah tambahang lagik…aduh perik jugok jadik studeng ni…tamboh pulok untuk uraong tue doh macang akuk ning…………….

jadik sining la akuk nok merapik mengaruk bak nok lepahkang tensiong tekanang dan ape bende hok bolok wok…………….

tapi gak guani2 pung akuk keni buak jugok perabih jugok study sining………….

u ken du it, u mas du it, u wil du it…..laif mas go ong…………………………………….

bolok lagi……..

mingguk yg bolok wok……………..tension gerang sakik atik nok maroh uraung bining sedirik anok daroh tinggik pun naik bedooh anhok sepupuh hok lebaih taun dok jupe xciden sibuk dengang hal tepat belajor partners dok bertaggungjawak semue nok seroh kak akuk belake wakpe dime takdok utauk ke watnganjing uraung hok tengoh nazok kuiz lagik ujian lagik punohranoh daroh naik bining wat  nganjing bukangnye nok simpatik tidur dok cukup..hok ngajor pung macang dok ikhlah pahtuk wat nganjing lagik perikse dekat belajor dok berape nok cumi lagik………………………….aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh arik marik jeng tengoh belajor mujur dok tumbang keni nganjing ngang bining lagik…cakak ikut sedak mulut pahtuk nok wat bisnes mitok tulung pung nok keni bayor ke…………………………………..boleh pisang akuk laguk ning…………………….ya Allah berikanlah akuk kekuatan ketabohan kesabarang ketenangang menghadapi dugaang dan caborang………………….amin………….

Post Navigation