cakapla mende pung

yang faham, pasti memahaminya….

Archive for the category “apa-apa aje”

berabauk doh…..

lami bedooh doh akuk dok carre ke blok ning…duk carre ke mende lain rataik pung….

sawang

sawong labbe….(sumber gambor :  fatihahanapi.blogspot.com)

gituk la gamoknyi blog udauh akuk kaluk diumpami macang rumoh gak..bersawong labbe penuh rumoh…doh wat guani le ning zamang urau main fesbuk belake doh…wassap la…wechat la…sosial medianyi banyok bedooh…kalu ikutnyi byk jugok aktiviti hok akuk buat sepanjang setaung dok carre ni…bayong la darik Julai 2012 sapa ke le ning..Okt 2013…setaung lebih aku dok carre…

aktiviti akuk hok terbaruk masa raye ajik arik tuk…akuk dengang bining akuk masuk wak khebban (sebagian suraung) jugok…wat dekat rumoh akuk baruk belik di selayong..natik akuk tipaik la gambonyi….

sebelum

semasa

dah siap lapah..

tak lekang dek panas, tak lupus dek hujan….bulaih juppe lagik ke..?

loghat…..slang…..bahase….nape lagik akuk nok kate…..

akuk rase payoh doh nok juppe loghat uraung uluk hok betu2 le ning…

napok gaye macang nok pupuh abih doh…..bile uraung tue…matik gak….habih dok tingga sikkit la doh…kaluk ade pung hok umur 70…80 le ning je hok cakap dengang bahase uraung uluk ning….

doh nok wak guani..budok2 le ning maluk nok cakak uluk doh…..semui cakak bahase tranaung standard doh…(loghat beloh kuale tranung dengang uluk tranung laing banyok)….

muking dalang mase 10 ke 20 taung lagik abih pupuh doh….akuk bulaih la dengor lagik…sebak mok akuk ade lagik…..kaluk tak dok usehe nok jage akuk rase pupuh abih dok kek gik….

JADIKLAH AWONG…… nasihat seorang ayah

Jadilah Awang,

Ayoh ingat lagi jamang mung muda panda cabut ubi,

Ayoh rindu nok tengok mung pikul padi uboh dalam kembong.

Ayoh suke tengok mung dok danga tarik layuk hambat burung,

mata kheling anok Klesom.

Jaman mung kecik ayoh warning tikuh jangan berambat, takut mung kejut.

Ayoh sms ke katok suruh panggil ujang,nok suruhnye mung tido panjang.

Bila mung beso mung jadi hanyut.

Padamu makan bende busuk, baik mung makan rumput.

Sedap mata tengok mung gemuk.

Baliklah Awang,

Ayoh nok ajor mung semayang berimang,

Dok pasal juga mung bilang bulang bitang.

Awang,

mung kang laki,

Bakpe dok panda pilih heroin,

Tera dulu makan peta,dok payoh makang ganja.

Tinggallah daun ketung, tera pulok makang ma’jong.

Awang,

belajo makang bubur lambok,

Mana tau buleh ganti ubak batuk.

Tinggallah dadoh hei Awang,

Mari ikut ayoh gi noreh getoh,

Tinggallah syabu ecstacy,

Balik rumoh mok rebuh tongkat Ali.

Awang, dulu mung gemuk setuku,

Lening kuruh ceding, lawo kucing.

 

contoh surat permohonan………….versi Tranung..!!!!!!!!!!

Contoh surat permohonan rasmi versi Terengganu………..klik pada gambar untuk paparan visual yang lebih jelas.

Sah digunakan di Terengganu sahaja..

Entri lami doh tapi dok publish je….so takdok mende nok wat akuk bubauh je la sining….

arik last di perumahang

arik ning adalah arik last aku keje sining..pah ning akuk dok keje jabatang ning doh tapi masih di dalang dbkl lagik..akuk dioferuntauk jawatang juruteknik kanang di jabatang bangunang…oleh sebak arik ning arik last, akuk stay ade di opih sapa pukul limi…kaluk dok biasenye akuk tembur doh..dok tungguk doh sapa puku limi…arik last ning aku nok rasa ketauk kad sedirik bagik arik last di jabatang ning…..

posting laing pasal arik last akuk sining bulaih bace di posting bowoh ning di blog laing la….tinguk & klik la bowoh…

hari terakhir di B***n P****n,Jabatan P****n Pe****n.

 

My last day at Maintenance Unit, Housing Management Department

ziaroh kubur lami di Kuale Lupur.

Catatan: posting ni dok translate loghat uluk lagi, cumi aku ambaik derek dari blog aku hok se lagik ; I‘M MALI, SEBUAH CATATAN..lepah-lepah ning akuk translate lah..

Tak sangka rupanya di KL pun ada makam lama yang unik..Selepas membaca posting saudara Merah Silu di blognya…CATATAN SI MERAH SILU dengan tajuknya “Selamatkan makam Harun Al-Rasyid, satu-satunya makam berbatu nesan Aceh yang masih wujud di Kuala Lumpur”. Aku rasa terkejut sebab tak pernah aku tahu di KL pun ada makam macam, tambahan pulak makam dekat sangat dekat pejabat aku di Bandar Baru Sentul. Lokasi makam pulak di sebelah je dengan kawasan jagaan aku…

Oleh sebab tu, berpandukan posting bro Merah Silu dan gambar screenshotnya kat blog tu aku pun pergi menziarahi makam tersebut…sayangnya makam tu berkunci, jadi tak dapat la aku masuk…sekadar ambik gambar dari luar je…Ni la gegambarnya…

Tapi mungkinkah makam lama ini akan terus berada di situ…..sebab kawasan tersebut termasuk dalam rancangan pembangunan KL yang akan dibina satu kawasan pusat perniagaan dan perumahan baru yang bernama Taman Sari (kalau tak silap saya la…). Perhatikan di sekelilingnya, penghuni berhampiaran telah dipindahkan secara berperingkat seperti di Flat Pekeliling dan Flat Sri Terengganu (kawasan jagaan saya dulu tu..).

Tiadakah pihak yang sanggup mempertahankan makam lama yang bersejarah ini..? Sanggupkah kita melihat makam bersejarah ini dirobohkan…walaupun atas nama pembangunan..? Apakah ia tidak boleh dikekalkan untuk tatapan generasi akan datang di samping kita meneruskan pembangunan…?

FIKIR-FIKIRKANLAH………………..

Long time not update….

lami sunggauh akuk dok update blog akuk ning…bukang mende arik tuk speed internet akuk hampeh macang taik (guni berukbeng..)..jadik malah la nok blogging ning..lagik pung akuk duk update blog baruk akuk je…(blog domain sendirik tu..) ni la blog akuk tuk….I’M MALI, SEBUAH CATATAN, just a personal blog..kaluk akuk rase nok ngaruk ngaban akuk ngepek la kat blog tu….jeput la tinguk deh….komeng la sikit sebanyak…..

Ning dua post terbaruk akuk di blog tu…dua-dua entri ni khas untuk uraung puang, tapi uraung lakaik pung bulaih bace..dakpe, tak dok uraung maroh….Kaluk nok bace klik je…akuk doh wat link ke blog tu…selamat membace & mengomeng deh…“Khas untuk golongan wanita..Sanggupkah anda….mempunyai p***dara sebesar ini?” DAN “Juga Khas untuk Wanita…Sanggupkah anda……… bermadu dengan 88 orang wanita lain?”.

kueh hok biase jupe di teranung, payoh jupe tepat lain……

lami sunggauh akuk dok update blog akuk ning…jadik arik ning akuk rasa nok tulih la ape bende pung..nok kire la tulih bende pung…tapi gak akuk jupe gambor kue hok biase ade di tranung kat facebook Teganung jadi aku mengarut merabang la sikit…Ni la gambor nye…walaupung dok semui kue dalang gambor tu akuk kena…hok wojib nye kue nekbat tu akuk kenal….nok woyat bui, payoh tu nok carik di kuale lupur tu….kaluk jupe tu kire betuoh sangat..kaluk akok tuk kire mudoh sikit….pergh neleh air liur berase…..

sajak khas sempena hari raya…; balaik lah wok..!!!

khas untuk rakyat terengganu, terutami uraung kuale berang…termasauk la rakyak teranung murtak..(kelah akuk ade due uraung)..

dan juge se lagik…..

dok pung ce tinguk hok ning……

cutik

le ning tengoh cutik lebaih kurang tige mingguk…..

aktiviti….lepak dumoh, gik ato anok sekuloh dengang tulaung binaing akuk nok wat bisnes……….

kadong2 rase boring juge bile tak dok bende nok buat ning……………………………………..

isauk akuk nok balaik kapung pasa adaik akuk nok nikoh………keni balaik juge walaupun muda nipih….terpakse kuraik hok mani ade la…terpaksa la nok wat guani…………

le ning (at this moment) tengoh dok cokoh nungguk uraung nok marik ato barang…dok sapa2 lagik nih……………eeeeeeeeeeeee…janjik macang taik…………………………………………mujur akuk bawok laptop ade broadband bulaih akuk surf internet……………….

Post Navigation