cakapla mende pung

yang faham, pasti memahaminya….

Archive for the month “Mei, 2011”

arik last di perumahang

arik ning adalah arik last aku keje sining..pah ning akuk dok keje jabatang ning doh tapi masih di dalang dbkl lagik..akuk dioferuntauk jawatang juruteknik kanang di jabatang bangunang…oleh sebak arik ning arik last, akuk stay ade di opih sapa pukul limi…kaluk dok biasenye akuk tembur doh..dok tungguk doh sapa puku limi…arik last ning aku nok rasa ketauk kad sedirik bagik arik last di jabatang ning…..

posting laing pasal arik last akuk sining bulaih bace di posting bowoh ning di blog laing la….tinguk & klik la bowoh…

hari terakhir di B***n P****n,Jabatan P****n Pe****n.

 

My last day at Maintenance Unit, Housing Management Department

ziaroh kubur lami di Kuale Lupur.

Catatan: posting ni dok translate loghat uluk lagi, cumi aku ambaik derek dari blog aku hok se lagik ; I‘M MALI, SEBUAH CATATAN..lepah-lepah ning akuk translate lah..

Tak sangka rupanya di KL pun ada makam lama yang unik..Selepas membaca posting saudara Merah Silu di blognya…CATATAN SI MERAH SILU dengan tajuknya “Selamatkan makam Harun Al-Rasyid, satu-satunya makam berbatu nesan Aceh yang masih wujud di Kuala Lumpur”. Aku rasa terkejut sebab tak pernah aku tahu di KL pun ada makam macam, tambahan pulak makam dekat sangat dekat pejabat aku di Bandar Baru Sentul. Lokasi makam pulak di sebelah je dengan kawasan jagaan aku…

Oleh sebab tu, berpandukan posting bro Merah Silu dan gambar screenshotnya kat blog tu aku pun pergi menziarahi makam tersebut…sayangnya makam tu berkunci, jadi tak dapat la aku masuk…sekadar ambik gambar dari luar je…Ni la gegambarnya…

Tapi mungkinkah makam lama ini akan terus berada di situ…..sebab kawasan tersebut termasuk dalam rancangan pembangunan KL yang akan dibina satu kawasan pusat perniagaan dan perumahan baru yang bernama Taman Sari (kalau tak silap saya la…). Perhatikan di sekelilingnya, penghuni berhampiaran telah dipindahkan secara berperingkat seperti di Flat Pekeliling dan Flat Sri Terengganu (kawasan jagaan saya dulu tu..).

Tiadakah pihak yang sanggup mempertahankan makam lama yang bersejarah ini..? Sanggupkah kita melihat makam bersejarah ini dirobohkan…walaupun atas nama pembangunan..? Apakah ia tidak boleh dikekalkan untuk tatapan generasi akan datang di samping kita meneruskan pembangunan…?

FIKIR-FIKIRKANLAH………………..

Long time not update….

lami sunggauh akuk dok update blog akuk ning…bukang mende arik tuk speed internet akuk hampeh macang taik (guni berukbeng..)..jadik malah la nok blogging ning..lagik pung akuk duk update blog baruk akuk je…(blog domain sendirik tu..) ni la blog akuk tuk….I’M MALI, SEBUAH CATATAN, just a personal blog..kaluk akuk rase nok ngaruk ngaban akuk ngepek la kat blog tu….jeput la tinguk deh….komeng la sikit sebanyak…..

Ning dua post terbaruk akuk di blog tu…dua-dua entri ni khas untuk uraung puang, tapi uraung lakaik pung bulaih bace..dakpe, tak dok uraung maroh….Kaluk nok bace klik je…akuk doh wat link ke blog tu…selamat membace & mengomeng deh…“Khas untuk golongan wanita..Sanggupkah anda….mempunyai p***dara sebesar ini?” DAN “Juga Khas untuk Wanita…Sanggupkah anda……… bermadu dengan 88 orang wanita lain?”.

Post Navigation