cakapla mende pung

yang faham, pasti memahaminya….

Archive for the month “Mei, 2009”

Growing Up in Terengganu, AWANG GONENG

arik tu masa gi jalang di jaya jusco taman maluri dengang anok bining, ternapok la buku cerite , tajuk dia GROWING UP IN TERENGGANU, hasil tangan Awang Goneng anok jati teranung. tengok2 je dulu dok beli pung, tapi memang menarik jalang cerite die. kisoh hidup penulis di negeri tranung. lama lepah tu terase nok beli, gi tengok pulok takdok doh. cari2 keda buku lain pung takdok. masa pesta buku pung dok jupe. surf kat internet rupenye buku tu the best seller book. email kat MPH, dia royat ada kat 2/3 cawangan je lagi dgn stok yg terhad. lepah jupe la blog tokey keda ALAM AKADEMIK, tepat Awang Goneng wat launching buku ning. email die tanya ade stok dok. dia kate ade pahtu mitok die poh, tapi dia kate dia biase mari kl & dia sanggup bawok ke kl (tq bebanyok). jadik ari tuk sari selepas balik dari kursus kat pd, gi la kat rumah dia kat ampang gi ambik buku tu. Dah yg bestnye buku tu special edition yg di tandatangan oleh penulisnye sendiri. pergh…bertuah jugok la rase. nanti aku tepek gambor buku tu sining.
Growing Up in Terengganu


blog penulis tu dok sining..AWANG GONENG

lami sunggauh doh dok buke’ blog akuk neh. nok sambung kisoh GUIT ning. akuk dok abih-abih lagik bace buku ning. sikit je lagik nyi. bile’ lami sangat rase malah pulok. aduh la bile’ la nok abih. tu yang malah nok bace buku uraung putaih ning.

Advertisements

kursus kaunseling tahap lanjutan, Port Dickson

ari aku kene gi kursus anjuran kompeni aku @ DBKL di Hotel seri malaysia Port Dickson. kursus tu adalah selama empat hari bermula 11 hingga 14 mei . kursus tu merupakan kursus tahap lanjutan doh. tu pun setelah ambik doh tahap permlaan & pertengahan. permulaan ari tu wat di kuala teranung, pertengahan di pd dan lanjutan ning pung wat ni pd jugok. abih kurusus ari khamis , jadik alang2 akuk ambik je la cuti sarik lagi ari jumaat terus sambung cuti je jadik seminggu. senang cerita.
balik darik kursus blur pulok pale dok mula wat keje, doh la keje pun bolok wok je le ning. panjang sangat stepnya nok mula keje, org doh mekok je.
gambor2 masa kursus pun dok ade mane. video hok aku ambik paka hanset ade gok sikit dok upload lagi. bile doh upload kekgi aku tepek la sining.

dilema seorang juruteknik penyenggaraan DBKL

sejak akhir2 ning letih sungguh la nok wat keje. dengan bajet kontraktor doh habih, bajet jabatan doh nok abih. keje kena buat anggaran kos dulu kemudian mitok kebenarang dulu. kebenaran pulok bukan setakat di jabatan pulok tu. kena dapatkang kelulusan TKP nung. proses perjalanangnye pulok bukang setakat seminggu dua, hampir sebulang pulok tu. masaloh mentenen ni bukan ada sebulan sekali, hari2 ada orang mengadu. berdepan dengan public ning bukannye bulih cakap takdok bajet, tu masaloh dalam kain. tawaran kemasukkan ada dua kali sebulan. kelulusan aku tengok baru sekali turun sejak prosedur ni bermula hampir sebulan. macammana keje nok berjalan. kemasukan unit baru, bila org dah bayor memang nok masuk. biasa kita bagi tempoh dua minggu utk siap dibaiki, tapi le ning bila paka prosedur ni sebulan belum tentu boleh siap. check unit paling cepat sari, buat anggaran kos katalah sehari. despatch ke hq sehari. ta sari, jurutera sari, tp sari (boleh caye ke dlm mase sari ni). pahtu nak hantar ke tkp pulok.(tu pun bila ada mase baru check & sign, kalu takde masalah la). pahtu nok patoh balik pulok sapa ke juruteknik. baru panggil kontraktor buat. paling cepat diorg buat seminggu tu pun kalau rumoh dok rosok teruk. kalau rumoh jadik sarang mat pet, hancur. mau dua minggu. tuan rumah dok memekak tanya bila rumah nok siap. jadi yang akan kena jawab sape juruteknik kat site di ulangi JURUTEKNIK !!!!!!!!!!!!!!!!!! org2 kat atas boleh lepas tangan. kena maki hamun…..org kat site jugok. sape….JURUTEKNIK….belum capur kalau keje manhole, lubang taik sumbat. pun kena mintok kelulusan dulu. org mengamuk taik melimpah…sapa kena jawab ……….JURUTEKNIK kat site jugok….
bior melimpoh ruoh taik tu…bior melambok taik tu…..bior masuk paper, bior masuk TV semua tu…baru org semua tau…bior semua org besor2 kat atas nung tau..macam mane panas juburnye org kat site ni nok wat keje.
nanti aku sambung lagi dilema org kat site le ning…panjang lagi kisah ni…tungguuuuuuuuuuuu………..

balik kapung

arik jumaat baruk ning akuk balaik kapung di teranung sebab adaik akuk nok tunong. balaik dengang keadaang bolok wok dengang kete takdok eksiden. cutik pulok 3 arik je jumaat, sabtuk & ahad. nok ambaik cutik dok bulaih anok akuk sekuloh. nok maroh rasenye sebab tetap arik dok bicong duluk. nasib baik la akuk bulaih pinjang kete kontraktor hok wat keje kat tepat akuk ning. dia wik pinjang keta ford ranger dia. terkejut berauk juge akuk. dok pernoh akuk bawok 4wd. jadik pasal doh terpakse gonyoh je la.
janjik akuk bulaih sapa kapung.perjalanang pulok jem gile. mase balik ke kapung dok jem sangat tapi bile nok balik ke kl pergh jem gile. bertolak pukul 12 tgharik sapa kl pukul 9.30 malam tu..pergh penat gile.doh nok wat guane, nok tak mboh terpaksa la balik jugok.

Post Navigation