cakapla mende pung

yang faham, pasti memahaminya….

Archive for the month “April, 2009”

kete eksideng

aduhhhhh la….kete pulok eksideng. mingguk lepah bining akuk nok gik kurusus di nilai, pahtu janjik dengang kawang dia kat tol sungai besik. pah tuk tukor pulok surauh ambaik kat exit ke kajang. baruk beretik meto bira jalang keni tepauh darik belakong dengang muto india bawok. habih pecoh cerming belakong, bumper belakong jatauh, bumbung kemik pasa die melambung atah cerming dengang bumbung. terauk tu. arik jumaat ning pulok akuk nok balaik kapung adik akuk nok tunaung….muju ade saing kontrak wik pinjang kete die.. lepah juge akuk nok balaik.
bukang mende akuk dok arak nok balaik naik bah, anok akuk hok kecik tu ganah sikit dok padang dengang puang. kang mau dia belarik dalang bah tu…
kete tu pulauk mau sebulang baruk siap, wak claing insurang..gambor die akuk dok upload lagik. kaluk ade kekgik akuk tepek sining..
tensiong lagik………………
mapuh laguk ning……
banyok suanggauh cubaang kebelakangang ning..

Advertisements

zoo negara, mengimbau kenangan lalu.

ari tu, ari sabtu lepah aku bawok anok2 aku gi ke zoo negara berjalang makang anging. tu pung pasal bining aku ada wat pamerang kat zoo tu. jadi aku & anok2 joing sekali la. lepah bahagiang makangnye.
sambil aku gi la ke sebeloh tepat pamerang tu, bahagiang akuariung ikang.
bile sapa situ serte merte perasaang aku jadi sedih/sebak semacang. mujur dok tubit air mate. sebab ape…………?
sebabnye bile aku tengok ikang2 hok ade situ menyebabkang aku mengimbau semula kenangang aku zamang kecik2 dulu. aku membesar dan dibesarkan di kampung yg boleh kate semua ikang2 tu seumpame rakang permainang aku mase kecik. macang ikang tapoh, ayoh aku dulu pernah igap ikang tapoh dan pernoh rasa dagingnye. ikang baung, pernoh ikut ayoh aku tahang taut di sunga teranung. ikang lapang, ikang yang biase bulih bile gi mukat terutama bile musing tengkujuh. begitu juge ikang kawang, ikang perah dengang ikang belida hok banyok tulong. igap ikang sepat, puyu, keli, bujuk/haruang dalam kubang. ikang tilang hok macang ulor/belut tu. udong galoh hok sakut pukat tapi terlepah tingga kateh je. ikang tengah (tepat aku panggil keloh kejor) hok gi menembak paka besi payung kat kapung urang asli sunga berua sambil berkelah masok nasik cicoh budu dengang member sekapung. pakat gi ngero kat sunga teranung sekapung habih turung. uuuiiiiiiiiiiiiiii………..merioh sungguh bile pakat cari ikang rama-rama.
le ning ade lagik ke ikang tu semua kat kapung aku le ning. budok2 le ning panda lagi ke mandi sunga. pernah kena piat dengang arwah ayoh pasa menyelu ikang tengoh2 hari bute.
aku rindu sesangat suasane kapung lagu tu. tapi le ning bulih tinguk ke ikang2 dan suasane lagu tu. tambohan pulok aku le ning bermastautin di kl doh. koho payoh la nok jupe. tu la membuatkang aku sebok bebenor bile tengok ikang2 tu semua. mase tulih entri ni terase juge kesebokangnye.
aku upload la video ikang2 kat zoo ari tu kat youtube untuk koleksi. aku tepek sikit la sining untuk tatapang kalu ade hok nok tengok. gambo dok comei sangat, paka handset je.
ikan lapang

ikang tapoh

ikang sebaro,udong galoh,ikang sepat,ikang tengah

hok ning ikang pari sunga, dok pernoh jupe mase kecik dulu. tak dok kat kapung aku rasenye..ikang tilan, bujuk, ikang haruan,ikang peras,ikang ubi,ikang baung..hok ning ade.

sebak aku…bila mengimbau kenangan lama.

FINAL SEPAKTAKRAW PIALA KHIR JOHARI (TERENGGANU vs ATM)

tak dok mende nok buat, jadik nok ilangkang boring pasal keje dok berape bulaih buak akuk bubauh je lah bab ning. janjik ade kaitang dengang tranung. arik akuk gik tinguk game sipoktakro piale khir johari di stadiung titiwangse darik 8-11 april . jadik nok ilongkang boring kije akuk gik ngulor la sape dinung walaupun tpt keje dengang rumoh akuk di cherah. akuk gik cumi petong je…
final arik tu antara tranung dgn atm (askor). redoh ujang tu akuk gik tinguk. first game tranung kaloh. second game tranung menang. aku suka sangat tinguk second game ning. ada fight tu. player tranung tu hok killer dengang tekong dia budok baruk. budok ngak lagik. tapi maing baguh tu. siap gulaung tunggaung langgong lagik. tapi game kedua kaloh tie break. atm menang pasal pengalamang ning. player uraung lami. tranung player mude lagik, kurang pengalamang.
akuk tepek youtube second game tu sining. tapi gambor video dok berape cumi, guni handset je.

ning se lagik..

gambornye pulok…

gambor lain ade sining

youtube game ning hok laingnye aku capok sining. klik je kalu nok tinguk..

bahase klasik

sebelum aku nok tulih nape sining, aku nok suke dulu sikit…he…he…he… sebabnye aku dok seke sangat pasa ade jugok orang hok prihating dengang blog dok seberape aku ning..terime kasih banyok dari aku khas buat NOHUL. die ade wi komeng kat blog aku ning. saloh satunye yg terbaru hok ning.
untuk pengetahuang semua (tu pung kalu ade orang bace la), kebanyakang ayat/bahase hok aku guna sining adalah bahase atau dialek orang2 tue lama kat beloh2 kuala berang di area hulu terengganu. jadinye kemungkinang besor rama hok dok pahang termasuk la orang dari teranung sendiri. dialek ning mungking payoh sangat la kalu nok jupe doh le ning pasa kebanyokkang penuturnye takdok doh. (innaliLlah..).oleh sebab tu aku klasifikasikangnye sebagai bahase klasik.bahase/dialek ning kurang doh penuturnye disebabkang budok2 hok generasi baru ni (anok2 80an & 90an) tidak lagi dibesorkang dengang dialek2 ning menyebabkangnye mungkin akang terus pupuh ditelang zamang. oleh sebab tu aku sengaje buat blog ning menggunakang bahase/dialek klasik saje untuk mengingatkang semula pembahasaang lame2 ning. mase zamang aku sekoloh menengoh dulu aku ade jupe se buku mengenai dialek di hulu terengganu. kalu dok silak aku ade lebih 10 dialek di hulu teranung je dang buku tu ditulih oleh orang putih (bukang orang melayu tau)….

iklan jap…bos aku ajok minung. pah ning aku sambung balik…
aku sambung balik kejap je sementara tunggu saing aku gi be**k. oleh sebab tu mungkin aku akang tulih la entri khah kamuh bahase klasik ning untuk orang2 luor teranung pahang.
ning aku ade jupe sajok serupe dengang bahase klasik hok aku tulih.

p/s: entri ning akuk tulih mengikut bahase teranung formal/standard.

sambungang…

buku dialek tu akuk jupe di pustaka sekoloh akuk kaluk dok silak mase akuk tikatang nang (SEKOLAH MENENGAH TENGKU AMPUAN INTAN) dang tinguk pada nuta kakik die, penulih buku ning gik interviu di stiak buoh kapung di uluk teranung. ade antare uraong hok die tanyi tuk akuk kenal la, pasa uraong kapung akuk. antare perbezaang sebutannye, warna kuning. kapung akuk sebut kunaing, kapung sebeloh kuning. se lagik, kapung aku sebut pedih. kapung sebeloh selagik sebut pedaihpolis pulok, kapung akuk panggil pulih, kapung sebeloh pulaih. macang buku dengang penyapu pulok, sebutang kapung akuk buku,penyapu kapung lain selong dua tige kapung sebut bukuh, penyapuh. ni baruk bize antara kapung aku dengang pat kapung lain yang berjirang dang berdekatang.

so, bahase hok macang kat sajok tu mimang payoh doh rasenye nok jupe..

Post Navigation