cakapla mende pung

yang faham, pasti memahaminya….

berabauk doh…..

lami bedooh doh akuk dok carre ke blok ning…duk carre ke mende lain rataik pung….

sawang

sawong labbe….(sumber gambor :  fatihahanapi.blogspot.com)

gituk la gamoknyi blog udauh akuk kaluk diumpami macang rumoh gak..bersawong labbe penuh rumoh…doh wat guani le ning zamang urau main fesbuk belake doh…wassap la…wechat la…sosial medianyi banyok bedooh…kalu ikutnyi byk jugok aktiviti hok akuk buat sepanjang setaung dok carre ni…bayong la darik Julai 2012 sapa ke le ning..Okt 2013…setaung lebih aku dok carre…

aktiviti akuk hok terbaruk masa raye ajik arik tuk…akuk dengang bining akuk masuk wak khebban (sebagian suraung) jugok…wat dekat rumoh akuk baruk belik di selayong..natik akuk tipaik la gambonyi….

sebelum

semasa

dah siap lapah..

tak lekang dek panas, tak lupus dek hujan….bulaih juppe lagik ke..?

loghat…..slang…..bahase….nape lagik akuk nok kate…..

akuk rase payoh doh nok juppe loghat uraung uluk hok betu2 le ning…

napok gaye macang nok pupuh abih doh…..bile uraung tue…matik gak….habih dok tingga sikkit la doh…kaluk ade pung hok umur 70…80 le ning je hok cakap dengang bahase uraung uluk ning….

doh nok wak guani..budok2 le ning maluk nok cakak uluk doh…..semui cakak bahase tranaung standard doh…(loghat beloh kuale tranung dengang uluk tranung laing banyok)….

muking dalang mase 10 ke 20 taung lagik abih pupuh doh….akuk bulaih la dengor lagik…sebak mok akuk ade lagik…..kaluk tak dok usehe nok jage akuk rase pupuh abih dok kek gik….

JADIKLAH AWONG…… nasihat seorang ayah

Jadilah Awang,

Ayoh ingat lagi jamang mung muda panda cabut ubi,

Ayoh rindu nok tengok mung pikul padi uboh dalam kembong.

Ayoh suke tengok mung dok danga tarik layuk hambat burung,

mata kheling anok Klesom.

Jaman mung kecik ayoh warning tikuh jangan berambat, takut mung kejut.

Ayoh sms ke katok suruh panggil ujang,nok suruhnye mung tido panjang.

Bila mung beso mung jadi hanyut.

Padamu makan bende busuk, baik mung makan rumput.

Sedap mata tengok mung gemuk.

Baliklah Awang,

Ayoh nok ajor mung semayang berimang,

Dok pasal juga mung bilang bulang bitang.

Awang,

mung kang laki,

Bakpe dok panda pilih heroin,

Tera dulu makan peta,dok payoh makang ganja.

Tinggallah daun ketung, tera pulok makang ma’jong.

Awang,

belajo makang bubur lambok,

Mana tau buleh ganti ubak batuk.

Tinggallah dadoh hei Awang,

Mari ikut ayoh gi noreh getoh,

Tinggallah syabu ecstacy,

Balik rumoh mok rebuh tongkat Ali.

Awang, dulu mung gemuk setuku,

Lening kuruh ceding, lawo kucing.

 

contoh surat permohonan………….versi Tranung..!!!!!!!!!!

Contoh surat permohonan rasmi versi Terengganu………..klik pada gambar untuk paparan visual yang lebih jelas.

Sah digunakan di Terengganu sahaja..

Entri lami doh tapi dok publish je….so takdok mende nok wat akuk bubauh je la sining….

sambutang arik raye’ puase taung ning…..satu rumusang

Arik raye taung ning akuk sekeluarge balaik ke kelatang dulu pasa akuk ade planning lain di kapaung akuk…jadik ke kelatang duluk la kalik ning…bertulok dari kl puku 3.30 petong..tu pung ikut jadua asa bining akuk nok tulok puku due…tauk sukmu doh die tu…liwat sejang sukmu pade jadua..peranga hok akuk yapoh sukmu….pindekkan cerite perjalanang balaik, jalang dok jeng..cumi kite banyok, dok bulaih bowok lajuk..dalang 70 ke 80 km/j je..sekak2 ade la sekali due…jumloh jang perjalanang lebaih kurong 11 jang, buke puase kat steseng petronas Kechau kaluk dok silak akuk…dalang perjalanang jupe dengan ade se kite terbakor, dok tauk la eksideng ke wakpe, atas bukit mani dok tau, kaming dok butik pung pasal doh tengoh malang doh…sapa di rumah di Tanoh Miroh pukul due pagik doh….

Untuk jamuan raye kalik ning, dime…biningg akuk & adaik beradaik die (akuk dok capur..ikut je..) pakak la nok tepoh sate nok makang arik raye…begatang pitih la kunungnyi…surauh la birah aku tulaung tepoh di Tanoh Miroh nung…300 cucauk kaluk dok silak akuk…guni la pitih die dulu…tapi gak akuk dok tauk la dime ning (hok mani yang keje la)bayor balaik ke doknyi….pasa masa akuk bayor giang kaming ke birah akuk teh, hok laing pakak wat dek lembuk kenyang je…

Selaing pede tuk, bining akuk nok wat la nasik ayang etek…birah akuk surang lagik tuk(bukang hok tepoh sate tu) kate doh tepoh sate..dok payoh la buat nasik ayang….ek eleh dalang atik akuk…ape salohnyi sekalik sekale, sekali untauk due taung bukang sukmu tuk pung nok kire….kamaing wik la pitih limi pulauh ya wat belik barong, tinguk bagiang wat belik sayu-saya je..tuk pun dok sapa 50 ya rasenye…pah tuk giang ayang bior dime la belik isaukkannyi…lah-lah rupenyi mok tue akuk juge wat tubit pitih wak belik ayang…ceh….kemuknyi…..Ingatkan bile kemuk nok wat tubit pitih…nok makang la..sekalik arik raye teh..die duluk sekalik makang…nok tungguk sate, tengoh ari baruk sapa….kaluk tak dok nasik ayang tuk, dok ke kebulur belake…..

Sarik sebelum raye…akuk anok binaing tubit gik Pekan Tanoh Miroh jalan2, malah dok dumoh…le balaik singgoh la belik lemong pat batong…adik ipor lakik akuk teh belik juge due batong..sapa dumoh semui tadok dumoh, tubik belake..tingga tungging laguk tuk dengang dok masok nok buke….ingat ke dime nok makang luor, bining akuk nanok sikit je la…lah-lah dime balaik dekat nok buke doh..pahtuk tanyi mok tue akuk bakpe dok nanok…ape la..ye pung nok tubit siap la duluk…akuk tinguk sabor je la dengan khenoh dime…Esaukkan bining akuk wayat, adik ipor akuk lakik binaing tu, pukul 12 malang bangaung makang lemong hok adaik ipor lakik akuk belik….bukang nok ngajok uraung lain ratik…pah tuk komplen pulok…tawor heber katenyi….dime panda makang je..beliknye dok…kemut belake lakik binaing…se lagik air suya hok wek ke anok dime minung pung nusuk minung dalang bilaik tak mboh wek ke uraing laing…ape punyi kedekut la….mulaik doh lagik binaing tuk…………

Raye kalik ning mimang la akuk rase macang panah pedal je……………binaing akuk asyik dok belibi je sepanjang jalang nok balaik kapung di Padong Taman dekat Kute Baruk nung.. Nok balaik kapaung neh pung ade cerite lagik..ikut ke dime ajok gik pagik raye kedue…akuk wayat binaing dok payoh ikut dime…kite gik petang raye tuk juge..kang ikut ke dime puku berape pagiknyi…rupenyi sunggauh..pukul 12 tengohari pagiknyi..mujur kaming gik duluk tidur dinung..dang la gik kubu dengan Padang Taman tinguk nenek tue hok keni strok sambil beraye…

 

arik last di perumahang

arik ning adalah arik last aku keje sining..pah ning akuk dok keje jabatang ning doh tapi masih di dalang dbkl lagik..akuk dioferuntauk jawatang juruteknik kanang di jabatang bangunang…oleh sebak arik ning arik last, akuk stay ade di opih sapa pukul limi…kaluk dok biasenye akuk tembur doh..dok tungguk doh sapa puku limi…arik last ning aku nok rasa ketauk kad sedirik bagik arik last di jabatang ning…..

posting laing pasal arik last akuk sining bulaih bace di posting bowoh ning di blog laing la….tinguk & klik la bowoh…

hari terakhir di B***n P****n,Jabatan P****n Pe****n.

 

My last day at Maintenance Unit, Housing Management Department

ziaroh kubur lami di Kuale Lupur.

Catatan: posting ni dok translate loghat uluk lagi, cumi aku ambaik derek dari blog aku hok se lagik ; I‘M MALI, SEBUAH CATATAN..lepah-lepah ning akuk translate lah..

Tak sangka rupanya di KL pun ada makam lama yang unik..Selepas membaca posting saudara Merah Silu di blognya…CATATAN SI MERAH SILU dengan tajuknya “Selamatkan makam Harun Al-Rasyid, satu-satunya makam berbatu nesan Aceh yang masih wujud di Kuala Lumpur”. Aku rasa terkejut sebab tak pernah aku tahu di KL pun ada makam macam, tambahan pulak makam dekat sangat dekat pejabat aku di Bandar Baru Sentul. Lokasi makam pulak di sebelah je dengan kawasan jagaan aku…

Oleh sebab tu, berpandukan posting bro Merah Silu dan gambar screenshotnya kat blog tu aku pun pergi menziarahi makam tersebut…sayangnya makam tu berkunci, jadi tak dapat la aku masuk…sekadar ambik gambar dari luar je…Ni la gegambarnya…

Tapi mungkinkah makam lama ini akan terus berada di situ…..sebab kawasan tersebut termasuk dalam rancangan pembangunan KL yang akan dibina satu kawasan pusat perniagaan dan perumahan baru yang bernama Taman Sari (kalau tak silap saya la…). Perhatikan di sekelilingnya, penghuni berhampiaran telah dipindahkan secara berperingkat seperti di Flat Pekeliling dan Flat Sri Terengganu (kawasan jagaan saya dulu tu..).

Tiadakah pihak yang sanggup mempertahankan makam lama yang bersejarah ini..? Sanggupkah kita melihat makam bersejarah ini dirobohkan…walaupun atas nama pembangunan..? Apakah ia tidak boleh dikekalkan untuk tatapan generasi akan datang di samping kita meneruskan pembangunan…?

FIKIR-FIKIRKANLAH………………..

Long time not update….

lami sunggauh akuk dok update blog akuk ning…bukang mende arik tuk speed internet akuk hampeh macang taik (guni berukbeng..)..jadik malah la nok blogging ning..lagik pung akuk duk update blog baruk akuk je…(blog domain sendirik tu..) ni la blog akuk tuk….I’M MALI, SEBUAH CATATAN, just a personal blog..kaluk akuk rase nok ngaruk ngaban akuk ngepek la kat blog tu….jeput la tinguk deh….komeng la sikit sebanyak…..

Ning dua post terbaruk akuk di blog tu…dua-dua entri ni khas untuk uraung puang, tapi uraung lakaik pung bulaih bace..dakpe, tak dok uraung maroh….Kaluk nok bace klik je…akuk doh wat link ke blog tu…selamat membace & mengomeng deh…“Khas untuk golongan wanita..Sanggupkah anda….mempunyai p***dara sebesar ini?” DAN “Juga Khas untuk Wanita…Sanggupkah anda……… bermadu dengan 88 orang wanita lain?”.

kueh hok biase jupe di teranung, payoh jupe tepat lain……

lami sunggauh akuk dok update blog akuk ning…jadik arik ning akuk rasa nok tulih la ape bende pung..nok kire la tulih bende pung…tapi gak akuk jupe gambor kue hok biase ade di tranung kat facebook Teganung jadi aku mengarut merabang la sikit…Ni la gambor nye…walaupung dok semui kue dalang gambor tu akuk kena…hok wojib nye kue nekbat tu akuk kenal….nok woyat bui, payoh tu nok carik di kuale lupur tu….kaluk jupe tu kire betuoh sangat..kaluk akok tuk kire mudoh sikit….pergh neleh air liur berase…..

ta mim ra = tamra = temir

lami sunggauh akuk dok update blog akuk ning..malang akuk rase nok tulih sikit…..
kaluk tinguk pade tajauk atah tuk rasenyi rama hok dok tauk punde maksknyi…
sebenornyi tuk adalah nami kapaung akuk…….
arik tuk mase ni ipoh, kaluk dok silak mase time akuk tengoh fainel ekzang rasinyi, saje akuk gata tangang taip nami temir kat google, lepah tuk tubit la blog hok cerite pasa temir @ kapaung temir….a.k.a kapaung akuk…
ni la blog tuk; http://saint-guerre.blogspot.com….
hok terkejut sekalik ada tertulih mengatekang bahawe pernoh wujud sebuoh kerajaan besor@empayar Islam yang terkenal yang menaungi satuk kawasang yang besor/luah yang amak. Pengasahnyi dipercayai Syarif Muhammad Al-Baghdadi yg makangnyi ade di kapaung Jenagor dekat dengang batuk beloh. Makam hok ade di Temir tuk adalah makang cucuk die yaituk Syeikh Abdullah bin Abdul Qahar.
Mimang mok akuk pernoh cerite pasal kisoh Tok Pauh @ Syeik Abdullah ning kat akuk duluk. Die pung dengor cerite darik ayoh die@tuk kik akuk, Tok Khatib We’. Kate mok akuk, duluk tuk kik akuk ade kitab pusake darik Tok Pauh ning tapi gak hilang bile warih die pinjang..Tapi mok akuk dok tauk pulok pasal Empayar Islam Temir ni..Nami temir ni pung katenyi adalah sami dengang perkataang ‘tamra’ hok tertulih di batuk bersurat Teranung hok jupe di kapaung Bulauh. Penulihnyi dipercayai Syarif Muhammad Al-Baghdadi. Mok akuk ade cerite di kapaung akuk tuk ade tepak hok uraung panggil tapok suro Tok Pauh duluk (natik akuk balik kapaung akuk tra ambaik gambor) dengang ade tepak dipercayai tapok umoh die (pasa ada macam batuk pelapaik dalang kebung uraung kapaung).
Sejok pade aku jupe blog tuk, akuk tinguk sukmu kat blog & fb tuk untauk bace kut-kut ade maklumat terbaruk pasal kerajaang Temir tuk…lepah tuk banyok maklumak hok akuk jupe…akuk rase akuk nok kupu semui maklumak tuk kaluk ade mase..bukang punde, pasa ade kaitang dengang kapaung akuk & juga ade kaitang dengang salasiloh keluarge akuk juge (kaluk dok silak la)…

Post Navigation